Nieuwsbrief maart 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief maart 2024 Lees online
 
 
PWN WERKT AAN DE TOEKOMST VAN UW DRINKWATER 


PWN zuivert, transporteert en levert drinkwater. Dan doen we al ruim 100 jaar voor meer dan 1,7 miljoen Noord-Hollandse inwoners en bedrijven. En dit willen we in de toekomst ook blijven doen. PWN maakt voor het zuiveren van drinkwater gebruik van de kracht van de natuur. We zorgen als natuurbeheerder voor de duinen van Zandvoort tot Bergen. Daarbij maken we ons sterk voor de kwaliteit van onze belangrijkste bron, het IJsselmeer. Hoe gezonder en sterker de natuur, hoe betrouwbaarder en duurzamer de drinkwatervoorziening in Noord-Holland.  

De kwaliteit van het IJsselmeerwater staat meer en meer onder druk. Door klimaatverandering, verzilting en lozingen op het oppervlaktewater moeten we onze zuiveringsinspanningen intensiveren om de kwaliteit van ons drinkwater te handhaven. PWN richt haar blik op de toekomst en wil de bron, het IJsselmeer, versterken. We willen onderzoeken wat we met natuurlijke voorzuivering van het water kunnen bereiken. De natuurlijke waterzuivering hopen we als alternatief te kunnen gebruiken voor de zuivering in de waterzuiveringscentrale waar chemicaliën en energie aan te pas komen. Hiervoor starten wij in Andijk een demonstratieproject genaamd LIFE WATERSOURCE. 

 
WAT IS LIFE WATERSOURCE?

LIFE WATERSOURCE is een demonstratieproject, mede gefinancierd door de EU, waarbij we voor vijf jaar de werking en effecten van de Klimaatbuffer IJsselmeer onderzoeken. Alle kennis en inzichten die we hiermee verzamelen gebruiken we bij de verdere ontwikkeling van de Klimaatbuffer. We willen met LIFE WATERSOURCE leren over de werking van natuurlijke voorzuivering, maar ook over de effecten op de biodiversiteit. Dit doen we samen met onze Spaanse partners Aigües de Barcelona (drinkwaterbedrijf) en CETAQUA (water technologie instituut). We delen onze kennis binnen de EU. 

 
KLIMAATBUFFER


De klimaatbuffer bestaat uit waterbekkens omringd door een natuurlijk zuiverend landschap waar natuurlijke processen het IJsselmeerwater voorzuiveren. Het zorgt ervoor dat voldoende IJsselmeerwater van de juiste kwaliteit beschikbaar blijft om drinkwater voor Noord-Holland van te maken. ​Met de Klimaatbuffer ontstaan bovendien nieuwe leefgebieden voor planten en dieren en wordt de ecologie van het IJsselmeer versterkt. De realisatie van LIFE WATERSOURCE helpt ons om te leren hoe wij dit kunnen inzetten voor de realisatie van de Klimaatbuffer op grote schaal.

 
WAT GAAT ER WANNEER GEBEUREN?

Tot en met de zomer van 2024 bereiden we de realisatie van LIFE WATERSOURCE voor. Dit doen wij in nauwe samenwerking met onze Spaanse partners, die in maart bij ons op bezoek zijn gekomen. Voor de inwoners en bezoekers van Andijk ontwikkelen wij een informatiepaneel, zodat duidelijk wordt wat wij realiseren en waarom. Ook bespreken we het project in de klankbordgroep van Andijk, waarin omwonenden, ambtenaren van omliggende gemeenten en PWN deelnemen.  

 



 
 
 



 
 
 
 
  U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: